Sarpsborg

I Sarpsborg har det vært bosetninger helt siden isen krøp tilbake og gjorde området levelig for mennesker, men selve byen ble grunnlagt av Olav den hellige da han seilte opp Glomma i 1016. I dag har byen både verdens mest avanserte bioraffineri og flest soldager i Norge.

Utforsk byen og fylkets historie på Borgarsyssel museum ved St. Nikolas kirkeruin. Du bør også ta turen til Kulåsparken i hjertet av byen. Hafslund hovedgård fra midten av 1700-tallet er et fredet kulturminne. Hovedbygningen er fra 1762 og ble bygd etter at den tidligere barokkbygningen brant ned i 1758. Parken som omkranser gården kan benyttes året rundt, og i enden av parken finner du et område med 3 000 år gamle helleristninger. Faktisk har ingen kommuner i landet flere registrerte helleristninger enn Sarpsborg, og i tillegg kan du se gravrøyser, hulveier og bautasteiner knyttet til gravsteder og bygdeborger her.

INSPIRIA science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi, der de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. På Eventyrfabrikken blir du møtt av klatrestativer, hengebro, krypganger, kjempeballer, svære sklier og hoppeslott. Og har du lyst til å teste klatreferdighetene, tilbyr Gekko klatring til barn og voksne, nybegynnere og erfarne.